"Otit loparit ja l√§hdit kalaan? ūüėÖūüÜė", kysyi yst√§v√§ sn√§piss√§

Koko lailla niin siinä kävi - vaihdoin työpaikkaa lennosta ja niin minullakin oli yllätyskesäloma! Ja mitäpä sitä kesälomallaan tekisi muuta kuin lähtisi sateiseen Käsivarteen kalastamaan ja Norjaan avantouimaan? Tässä lyhyt kuvareportaasi reissusta!
Könkämäenolla tuloilta oli lämmin ja poutainen, mutta tulihan se Lappi-sääkin sieltä seuraavaksi aamuksi, kun vähän potki!
Extempore-retki tehtiin Ruotsi-optiolla, eikä pelkän option takia haluttu hoitaa koirille ekinokokki-lääkitystä, joten ne jäivät (taas) kotiin. Vähän minusta tuntuu välillä "huonolta äidiltä", kun Börje kuitenkin nauttisi varmasti myös reissuista. Toisaalta, loman aikana Börje oppi uimaan ja sai rötvätä maalla, tuskin sitä siis hirveästi harmitti.

Matka kulki siis Könkämäenolle, mistä kiskaisin ensimmäisellä heitolla ihkaensimmäisen harrini, ja heti nelekytä senttiä! Ukko vasta laitteli viestiä että mihinkä menit kun minä jo päästelin veriä kalasta. Vastasin ukolle että eikö me kalastamaan tultu?

Harrihan se siin√§! 

Könkämäenolta jatkettiin Kilpisjärven kautta Norjaan ja suoraan Steindalsbreenille. Paikka oli mielessä jo lähtiessä ja tulikin vastaan yllättävän nopeasti. Kello oli viisi iltapäivällä kun löysimme reitin lähtöpaikalle, ja tuumattiin että kai sinne nyt iltalenkiksi kävelee? Vähän evästä mukaan, ja jäätikölle!

Steindalsbreenin jäätikönmaitoa
Reitti on kokonaisuutena hyvin kuljettava, mutta sitä norjalaista nousua ja kivikkoista polkua on riittävästi. Hyvin olisimme voineet ottaa myös yhden yön kamat ja telttailla reitin varrella, mutta eipä tuotakaan tajuttu etukäteen. Lämmönsäätely vaatetuksella oli hankalaa, sillä sulamisjoki hohkasi kylmää, toisaalta oli hyvin kostea ilma ja hiki vain jäi iholle eikä haihtunut pois. Pyrimme korjaamaan tilannetta uimalla jäisessä jäätikköjärvessä. Kas näin.Minusta jokaisen pit√§isi k√§yd√§ katsomassa j√§√§tikk√∂√§. Pitk√§n matkaa ennen j√§√§tik√∂n reunaa kyltit osoittivat rajakohtia m√§nn√§vuosina. On hurjaa miten paljon j√§√§t√§ on sulanut ihan muutaman vuoden aikana. Hurjaa ja pelottavaa. Ja surullista. 

Lyngenistä löytyy myös älyttömän söpö Lyngstuva - muumilaakso, etten paremmin sano. Lakkoja ja mustikoita kasvaa rinteillä, on pieni majakka ja majakanvartijan mökki, ja haaksirikkoutuneita laivoja! Pitihän se käydä myös Jäämeressä uimassa, ja kerätä rannalta näkinkenkiä. Yksi söpöimmistä telttapaikoistani ikinä!
Koska Ruotsi-optio oli olemassa, sen kautta my√∂s lasketeltiin takaisin aakeelle laakeelle. Pikavisiitti Abiskoon virkisti ja tartutti pienen Kebnekaise-kuumeen. K√§pp√§illess√§mme luontopolun pitkoksilla haaveilin kimaltelevasta lumesta ja sen narinasta suksien alla... ihan v√§h√§n vain. 

Telttapaikaksi l√∂ytyi Puolitkasj√§rven kalak√§mp√§n vierest√§ kohtuullisen tasainen sammalm√§t√§s. Iltapalaa sy√∂dess√§mme kaksikin suomalaista autoa kurvasi vuorollaan parkkipaikalle. Me v√§h√§n manasimme, koska suomalaiseen tapaan kaipasimme omaa rauhaa emmek√§ niin olisi v√§litt√§neet naapureista - vaikka toki olisimme yst√§v√§llisesti tehneet tilaa p√∂yt√§√§n ja kysyneet t√§rkeimm√§t kuulumiset. Ilmeisesti samaa vikaa oli n√§ill√§kin autoilijoilla, sill√§ kumpikaan ei j√§√§nyt edes kysym√§√§n, aiommeko y√∂py√§. 

Ruotsissa asiat olivat sen verran vihreämpiä, että lakkoja löytyi telttapaikkamme vierestä, jos ei aivan tolkuttomasti niin kuitenkin enemmän kuin Suomesta, ja pakkaseenkin asti. Sitä paitsi, lakkoja poimiessa bongasin kauniin sompasammal-kasvuston! Eikö ole söpö!


Per√§meren rannoilla pist√§ydyimme kahdella eri saarella: Seskar√∂ll√§ sek√§ Hailuodossa. Seskar√∂ oli ihan hauska ja lapsiperheille varmasti mukava rantansa puolesta. Hailuotoon kannattaa puolestaan poiketa, mik√§li olut kiinnostaa: Hailuodon panimolla on pieni baari ja myym√§l√§, josta haettiin kotiinviemiset. T√§n√§ kes√§n√§ oli t√§llainen reissu, ehk√§ ensi kes√§n√§ sitten v√§h√§n toisenlainen. Onneksi lyhytkin loma voi virkist√§√§, kun sen viett√§√§ tehokkaasti - oikeastaan tuntuu, kuin olisin viett√§nyt lomaa pitemp√§√§nkin kuin vain viikon. 

Tervetuloa arki, rutiinit, pimenevät syysillat ja työmatkapyöräilyt! Olen valmis!

Terkuin, Iina
Kommentit

Suositut tekstit