Kiinnipitoaika yllätti koirailijat


Koirien kiinnipitoaika alkaa taas tänään 1.3. ja jatkuu koko kesän 19.8. saakka.  


Tänä aikana koirat on kaikkialla pidettävä kytkettyinä, tai niin että ne on välittömästi kytkettävissä - myös silloin kun on pyytänyt maanomistajalta luvan. Tämä metsästyslaissa käytetty sanamuoto on, ikävä kyllä, ilmeisen vaikeasti tulkittava ja aiheuttaa paljon eripuraa koiranomistajien keskuudessa.

Välittömästi kytkettävissä olevaksi ei kuitenkaan voi hyvällä tahdollakaan laskea koiraa, joka rallattelee askeleenkaan omistajan tänne-kutsun jälkeen. 

Lakia laiminlyödään tällä hetkellä aika surutta. Haluan uskoa, että se johtuu edes osittain tiedonpuutteesta. Sosiaalisella medialla ja koiranomistajien tunnelmallisilla kuvilla vapaana tuntureilla ja metsissä kirmaavista koirista on varmasti suuri merkitys. Toivon asiaan muutosta ja pyrin itse näyttämään esimerkkiä. 

Laki ei suinkaan ole tehty koiranomistajien kiusaksi, vaan luonnoneläinten, kanssaihmisten ja koiran itsensä suojaksi. 
Pesintä on monelle eliölajille herkkää aikaa, ja vaikka koira ei suoraan säntäisikään tappamaan kaikkea mikä liikkuu, se voi välillisesti aiheuttaa suurta hallaa vaikkapa metsäkanalintujen poikasille. Mikään koira ei myöskään ole niin varma, että se sataprosenttisesti jäisi paikalleen rusakon pyyhältäessä nokan ohitse. Saaliseläimen perässä koira voi juosta kauaskin - jopa tielle, ja on helppo ymmärtää mitä siitä voi seurata. 

Koiran ollessa irti on myös aina riski, että se karkaa. Vaikka koira olisi luoksetulovarma, se voi pelästyä ukkosta tai lähteä rusakon tai vastustamattoman hajun perään. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että koiran etsiminen ja odottelu reissulta palaavaksi ei ole herkkua - siinä ehtii käydä läpi monenlaiset skenaariot, vaikka rontti ei olisi juoksullansa montakaan tuntia.

Kiinnipitoa tulisikin ajatella myös koiran (ja omistajan) etuna. Lenkkipolulla voi koska hyvänsä pötkötellä kyy, ja ainakin Börje menisi sellaista nenä pitkällä haistelemaan. Pari kertaa se onkin jo puremalta säästynyt juuri sillä, että on ollut kiinni. Viime kesänä kuulin myös useamman koiran maistelleen myrkyllisiä rupikonnia ja saaneen niistä ikävät vatsatautioireet.

Jonossa Salamajärven pitkospuilla. Pystykorva johtaa letkaa. (Börjen kommentti: "Tämä on huutava vääryys.")

Onneksi on olemassa erilaisia ratkaisuja, joiden avulla koira voi liikkua vapaammin väljempien vesien maastoissa. Börjen kanssa minulla on käytössä vaihtelevasti seuraavanlainen arsenaali: 
  • normaali hihna (arkilenkeillä sellaisissa paikoissa, joissa oletettavasti tulee muita koiria vastaan) 
  • fleksi (metsäpoluilla) 
  • jälkiliina (jälkeä treenatessa ja ulkoillessa tutuissa metsissä ja omalla maalla)
  • vetämiseen tarkoitetut joustoliina ja vetovaljaat tai reppu (patikat ja vaellukset)


Vaelluksella koirat ovat meillä kiinni myös teltassa. Osoittautui tarpeelliseksi Börjen kanssa - kaveri livahtaa usein kesken yön absidin reunan ali pihalle.Pystykorvaa ei sen sijaan saa yöllä pihalle, ainakaan jos sataa.

Nämä meillä käytössä niin renkaanvedossa kuin retkeillessäkin: Börjellä Non-Stopin vetovaljaat, meikällä Fjellpulkenin vetovyö, välissä Non-Stopin joustoliina.

Lapinkoirakin voi olla ihan hyvä vetokoira - jos sitä sattuu huvittamaan. Pystykorvasta Börje ja minä emme mene takuuseen.

Yhteenvetona vielä kuusi kohtaa, miksi sinunkin pitäisi noudattaa koirien kiinnipitoaikaa: 
  1. Ajattelet metsäneläimiä - pitämällä koiran kiinni turvaat pesimärauhan linnuille ja muille eläimille.
  2. Ajattelet tielläliikkujia - koira voi aiheuttaa helposti pahemmankin kolarin, vaikkei edes itse ottaisi osumaa.
  3. Ajattelet muita metsässä kulkevia ihmisiä - vaikka koirasi olisi maailman kiltein, voi vastaantulija pelätä koiria kuollakseen.
  4. Ajattelet muita metsässä kulkevia koiria - konfliktit vältetään varmimmin, kun kaikki koirat ovat samalla viivalla eli kytkettyinä.
  5. Ajattelet koiraasi - kun koira on kytkettynä, kyynpureman tai myrkkymakkaroiden hotkimisen riski on huomattavasti pienempi.
  6. Ajattelet itseäsi - vähemmän stressiä, enemmän aikaa lähellä koiraasi.

Noudetaanhan yhteisiä pelisääntöjä kukin tahollaan! Koko laki löytyy täältä. Lisätietoa ja loistovinkkejä koiran kanssa ulkoiluun täältä.

Terkuin, 

Iina ja Börje 

Börjen terveiset: muistakaa rapsutukset!

Kommentit

Suositut tekstit